78-årige Peter:
'Fysisk aktivitet giver mig et lysere sind og større modstandskraft'

I skoven og slotsparken i Hillerød kan man hver tirsdag formiddag møde Mandehørmerne – en gruppe mænd i deres bedste alder, der går, løber, balancerer på et ben og klatrer over træstammer. Alle har eller har haft kræft. Sammen finder de både styrke og livsmod.

Af: Nanna Kathrine Riiber    Foto & video: Tomas Bertelsen  

- Så skal vi op og stå på ét ben. Kom så gutter!

Træner Ole Harbæk udstikker ordren, og de 17 mænd i Præstevang Skov gør deres bedste for at balancere. Armene ud til siden, det ene ben bagud. De slingrer lidt. Men de står der.

De yngste mænd i gruppen er i starten af 50’erne, de ældste – og dem er der flest af – har rundet 70 og nogle også 80. De kalder sig Mandehørmerne – Kræftrådgivningen i Hillerøds træningshold for mænd, der har eller har haft kræft. 78-årige Peter Hansen fra Fredensborg er en af dem:

- Mandehørmerne betyder rigtig meget for os. Sådan har vi det alle sammen. Den mentale styrke, det giver os at være aktive, er vigtig. Men dét, der gør gruppen stærk, er den omsorg, vi har får hinanden, fortæller Peter. Han har trænet med Mandehørmerne i 3,5 år.

- Det at være fysisk aktiv giver mig et lysere sind og en større modstandskraft. Det er umådelig vigtigt at være i god fysisk stand, det har jeg selv mærket. Man kommer sig meget hurtigere. Jeg kan løbe 8 km på 1 time og 5 minutter. Og jeg bliver altså 79 om 6 uger. Og det er på grund af folk som Ole, at jeg kan det.

Læs om Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger

På billedet: Armstrækninger på en træstamme giver både god styrketræning og meget sjov i mandegruppen. Peter Hansen ses yderst til højre.

Mandehørmerne laver armstrækninger på en træstamme.

'Det er godt at være ude i naturen. Motionen er også god, og det at være sammen med alle gutterne. Sammen giver de tre ting et resultat, der er større.'

Peter Hansen, 78 år
Mandehørmerne med træner Ole Harbæk.


På billedet: Alle kan være med, når mandehørmerne træner. Nogle løber, nogle går - andre lunter. Fokus er på at gøre dét, man kan, og udfordre sig selv på det niveau, man er.

  
 

To kræftdiagnoser

Efter mange år, hvor Peter gennemgik flere operationer for liposarkomer i benene – en kræftform, hvor kræften opstår i kroppens bløddele – fik Peter i 2017 konstateret lymfekræft.

Det tog hårdt på Peters kone, og det havde han svært ved at håndtere. Derfor besøgte de Kræftrådgivningen i Hillerød for at få rådgivning. De spurgte Peter, om det var noget for ham at træne med kræftrådgivningens træningshold for mænd; Mandehørmerne.

- Først vidste jeg ikke helt. Jeg er jo en bangebuks! Så den første gang, mødte jeg ikke op. Men så skrev Ole en mail ud til gruppen, hvor der stod: 'Tak for i dag. Peter kom desværre ikke, men vi glæder os til at møde ham næste gang'. Så tænkte jeg: Jamen så må jeg jo komme, fortæller Peter og tilføjer med et grin:

- Og nu bliver jeg ved! Man bliver afhængig af det.

Læs mere om liposarkomer
Læs mere om lymfekræft

Alle er med hele vejen

På vej til og fra skoven fordeler mændene sig i tre grupper: En løbegruppe, en luntegruppe og en gågruppe. På alle hold er der fortrop, bagtrop og dem midt i mellem. Nogle har brug for en lille pause undervejs. Det er der også plads til. Det handler om at få mest muligt ud af træningen uanset niveau. Ikke at alle har samme tempo eller udholdenhed.

Sammenholdet er mindst lige så vigtigt. De sikrer sig altid, at alle mand er med hele vejen. Første stop i skoven er lysningen ved søen, hvor de balancerer på ét ben og laver styrketræning.

”Kan I se træstammen der – den skal I kravle over,” siger Ole og hjælper de første i gang. Det er en ordentlig moppedreng, men mændene går ufortrødent i gang med at bakse kroppen op på stammen og ned på den anden side. De kække kommentarer og højlydte grin sidder løst. Én spørger, om fotografen, der tager billeder til Tæt på kræft, tager billeder til årets mandekalender. Det vækker jubel.

Læs mere: Hvor meget må man træne som kræftpatient?

På billedet: Sammenholdet er vigtigt for mændene i mandehørmerne. Som Peter Hansen siger det: 'Vi har en stor omsorg for hinanden i gruppen. Det er dét, der gør gruppen så stærk.'

Sammenholdet er vigtigt for mandehørmerne.

'Vi bruger hinanden i gruppen. Det er rart, at der nogen, som gider at lytte – nogle som måske ikke er fagpersoner, men som har empatien. Ofte har man ikke brug for mere end det.'

Peter Hansen, 78 år
Mandehørmerne på vej til sukkenes dal.

 

Sukkenes dal 

Snart efter er mændene på vej mod ”Sukkenes dal”, som de kalder den. En fordybning i landskabet, hvor der på begge sider er en god, stejl bakke op. Her skal de løbe, lunte eller gå fra den ene bakketop til den anden. Så tilbage igen. Og tilbage igen. Op, ned, op, ned, op, ned.

Mændene pruster og laver sjov med hinanden. Nogle forsøger at snyde sig til en pause, men den går ikke hos træner Ole. Hvis det bliver for hårdt med stigningerne kan man altid gå frem og tilbage på det flade stykke i stedet.

- Man kan godt mærke, at han er gammel militærmand, ikke? Smiler Kurt, der også har trænet i flere år med gruppen.

- Han er god til at få os i gang.

På billedet: På vej til næste pitstop, 'Sukkenes dal', hvor kondition og udholdenhed skal udfordres, uanset om man kan meget eller lidt. Alt tæller, når blot man gør dét, man kan. Træner Ole Harbæk ses yderst til højre.

Kun for mænd

Mellem øvelserne og især på turen til og fra skoven, får mændene vendt stort og småt. Sjove ting og svære ting. Det, der fylder. Der bliver grinet og givet skulderklap, når det er dét, der er nødvendigt.

- Det, at gruppen kun er for mænd er en stor fordel, fortæller Peter og uddyber:

- Vi er meget glade for kvinders selskab. Men det giver noget andet, at vi kun er mænd. Vi kan tale mere frit. Og vi har den fælles forståelse, at ingen siger noget i ond mening. Lige gyldigt hvad.

Det kræver ikke lang tid med mandehørmerne, før man fornemmer, at mandegruppen har en stor betydning for dem alle. De fleste har været med længe og kommer uanset vejr og vind. Og for dem alle er det væsentligt at fortælle om gruppen, så andre mænd i samme situation også får muligheden for at være med.

- Vi er så glade for det her. Det er med til at holde os aktive og samtidig kan vi snakke sammen om alt det, som andre ikke forstår lige så godt. Det synes vi også, at andre mænd med kræft skal opleve, fortæller Peter.

Læs mere om fysisk aktivitet og kræft

Find gode råd og øvelser

Brug Kræftens Bekæmpelse

Hvis du har kræft, kan du og dine pårørende få gratis rådgivning og støtte i Kræftens Bekæmpelse. I Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger landet over kan du deltage i samtalegrupper og forskellige aktiviteter, det kan f.eks. være bevægelse og motion.

I alle kræftrådgivninger er der desuden et tilbud særligt til mænd, det kan være en netværksgruppe som mødes og laver mad eller en gruppe, der dyrker motion. Aktiviteterne varierer lokalt - kontakt derfor nærmeste kræftrådgivning for at høre nærmere om mulighederne. 

Find nærmeste kræftrådgivning


Nogle lokalforeninger har motions- og cafétilbud for kræftpatienter. Kontakt lokalforeningen i din kommune for at høre om mulighederne lokalt. 

Find din lokalforening

Har du brug for rådgivning? Ring gratis til Kræftlinjen på tlf. 80 30 10 30

Se videoen med Niels og Peter fra Mandehørmerne

Mandehørmerne mødes i Kræftrådgivningen i Hillerød og går eller løber herfra til skoven eller Slotsparken, hvor de træner både styrke, balance og kondition. Alle mænd i mandehørmerne har eller har haft kræft. 

Tak fordi du støtter!

Denne artikel er oprindelig bragt i vores medlemsblad 'Tæt på kræft'.

Bladet udkommer tre gange om året og sendes via email til alle medlemmer, der ønsker at modtage det.

Bliv medlem

Din støtte er vigtig. Kun tre procent af Kræftens Bekæmpelses indtægter stammer fra det offentlige. Så vi har brug for støtte fra dig og andre, der vælger at bakke op om kræftsagen og derved er med til at sikre, at færre får kræft, at flest muligt overlever kræft, og at mennesker ramt af kræft får et godt liv med eller efter kræft.

Se hvordan du kan støtte

Læs Tæt på kræft