Kalenderen siger december 2021, julelysene er tændt, nyhedsstrømmen er fyldt med corona, nedlukninger, vacciner og om, hvorvidt julefrokosten bliver til noget i år. Men for 28-årige Natja fra Odense handler julen i 2021 alligevel om noget helt andet.
- I begyndelsen af december finder jeg en knude i mit bryst. Jeg bliver ikke sådan voldsomt bekymret, men får det alligevel tjekket hos lægen. Han mener, det er en fedtknude, men sender mig for en sikkerheds skyld til mammografi. Her mener de også, det er en fedtknude, men de tager alligevel en biopsi. Den 21. december bliver jeg kaldt til lægesamtale, og her får jeg diagnosen. Det var selvfølgelig noget af et chok.
Diagnosen kommer ikke kun bag på Natja, men også på lægerne. Det er nemlig ikke normalt at få brystkræft i så ung en alder. Medmindre man er genetisk disponeret for det. Men heller ikke den boks, kan Natja tjekke af.
- Der er ingen historik for brystkræft i min familie, og jeg er blevet testet for, om det alligevel skulle ligge i mine gener, og det gør det altså ikke. Jeg tror bare, jeg har været én af de uheldige, fortæller Natja og fortsætter:
- Til at starte med er der bare mange spørgsmål. Hvad skal der ske med mit bryst? Hvad med den store rejse, jeg lige har planlagt? Mister jeg mit hår? Jeg vil ikke miste mit hår. Og så bliver spørgsmålene afløst af stædighed. Jeg skulle bare blive ved med at lave det, der var normalt.
Anette har hele sit liv spillet fodbold. Da hun får brystkræft, finder hun sin indre fighter frem og holder fokus på behandlingen. Senere, da hun er kræftfri, kommer alle følelserne.
— Natja 28 år
Lige efter jul begynder Natja i et kemoterapiforløb, hvor hun får kemoterapi hver anden uge. Bivirkningerne kan være ret voldsomme, men dem mærker Natja ikke noget til i starten.
- Jeg har det på det tidspunkt stadig fint, så for at lave det, der er ”normalt”, bestiller jeg en rejse til Dubai. Det var måske ikke lige det smarteste, for min rejseforsikring dækkede ikke, men alt gik heldigvis godt, og jeg havde en dejlig ferie. Jeg havde brug for at komme væk fra det hele.
Hjemme igen fortsætter kemoterapien. De første to måneder er det hver anden uge, de næste tre er det hver uge. Og selvom det er hårdt, er Natja stadig utrolig aktiv.
- Jeg har et ret stort netværk, som jeg har haft meget glæde af. Så har jeg været en del af Livskraft, der er for unge med kræft. Og så har jeg også været til arrangementer hos Ung kræft. Jeg har også brugt Krop & Kræft virkelig meget. Det er et træningsforløb for kræftpatienter. Fire gange om ugen i seks uger. Det er noget af det bedste, jeg har prøvet. Det er fedt, at der er et fællesskab – især med nogen, der har prøvet det før. Og når hun ser tilbage på forløbet indtil videre, har kræften og bivirkningerne heller ikke afholdt Natja fra at lave noget af det, andre 28-årige laver i deres fritid.
- Jeg har egentlig haft det fint, så jeg har også kunnet gå en del i byen, og jeg har fået rigtig mange positive kommentarer. Jeg synes faktisk, folk smiler lidt mere, når man har turban på.
Både Laura og Signe bruger en stor del af deres fritid på rideskolen. Under corona blev det er fristed fra tankerne om kræft og frygten for, at mor skulle blive smittet.
— Natja 28 år
Nu er Natja færdig med kemo og næste skridt er, at hun skal have fjernet begge sine bryster og erstattet dem med nye. Og selv med det i sin umiddelbare fremtid er hun stadig både optimistisk og håbefuld. Natja har endda overskud til at give sine gode råd videre til andre i samme situation.
- Det er vigtigt, at man har noget at stå op til. Det er svært at komme ud af sengen, når man ikke skal noget. Hvis jeg har en dag, hvor jeg ikke skal noget, er jeg helt vildt træt og deprimeret, og hvis jeg har en dag, hvor jeg skal noget, er jeg meget mere frisk og glad. Det er også vigtigt at huske at gøre noget godt for sig selv. Hvis du er megasmadret en dag, så glem alt det praktiske og gør noget godt for dig selv.