Edle bliver ved
Undervejs i forløbet har Edle Sørensen fået rådgivning fra Kræftens Bekæmpelse. Det har hun været glad for. Men ifølge Pernille Slebsager er det frustrerende lidt, vi som forening kan gøre.
”Vi kan hjælpe med at vise vej til de rigtige klageinstanser og de rigtige formuleringer. Men så længe lovgivningen på området er så rodet, er der nogle patienter, der bliver fanget,” forklarer hun.
Derfor arbejder vi også politisk for at få ændret reglerne på området. Sammen med gode kollegaer er Pernille Slebsager i dialog med Christiansborg om problemerne. Og heldigvis er politikerne lydhøre – det oplevede hun blandt andet, da hun tidligere på året var til foretræde for Folketingets sundhedsudvalg sammen med Stomiforeningen, Lymfødemforeningen og Senfølgerforenin gen – på vegne af endnu flere patientforeninger, som Kræftens Bekæmpelse også flere gange er gået sammen med i sagen.
”Efterfølgende udtalte ministeren, at der skal ske noget på det her område. Så jeg både håber og tror, at det snart vil ske,” siger Pernille Slebsager.
Den bedste løsning er set med Kræftens Bekæmpelses øjne, at området bliver en del af Sundhedsstrukturkommissionens oplæg i 2024. Der er nemlig brug for en overordnet løsning, der samler de forskellige lovgivninger, så kommuner og regioner ikke længere kan skyde regningen over på hinanden med henvisning til forskellige paragraffer.
”Vi presser på for, at hjælpemiddelområdet bliver prioriteret, når rammerne i sundhedsvæsenet skal gentænkes,” understreger Pernille Slebsager.
I mellemtiden opfodrer hun alle dem, der lige nu sidder i klemme mellem kommuner og regioner, til at bide sig fast.
"De har retten på deres side," understreger hun.
Tilbage i Tårnby går Edle Sørensen og venter på afgørelsen på en klage, hun har sendt til Ankestyrelsen. Hvis ikke der kommer noget ud af den, vil hun gå videre til ombudsmanden.
Seneste nyt er, at en ansat fra hospitalet har sagt, at der måske kommer en midlertidig løsning fra deres side. Men Edle vil se det, før hun tror på det.
”Ellers kan jeg blive tvunget til selv at betale. Men det er dyrt, og det vil jeg af princip ikke, når jeg ved, at jeg har ret til hjælp,” siger hun.
”Jeg føler også, at jeg kæmper for alle de andre i min situation, der har færre ressourcer end mig. Mange af dem, der lider af sen- følger, kan have svært ved at få det til at hænge sammen økono- misk, fordi de måske ikke længere kan arbejde. Det gør mig gal, at det skal gå ud over dem – så jeg har tænkt mig at blive ved."
Opdatering: Efter redaktionens deadline er Lokalavisen 2770 gået ind i Edles sag. Over for avisen har formanden for Tårnby Kommunes socialudvalg tilkendegivet, at kommunens praksis skal tages op igen. Edle forventer, at hendes sag snart bliver taget op igen. Læs historien her:
Lokalavisen 2770