Af: Rikke Brams Foto: Anita Graversen & arkivfotos Video: Fredrik Fleischer
Af: Rikke Brams Foto: Anita Graversen & arkivfotos Video: Fredrik Fleischer
Den 14. maj 1991 var en ganske særlig dag for Kræftens Bekæmpelse. I Aarhus stod foreningens nye genbrugsbutik klar bugnende af varer. Den var en af de største genbrugsbutikker, der fandtes i Danmark dengang. I butikken stod en flok frivillige spændt klar til at åbne døren for byens borgere, så snart fire lokale kendisser, bl.a. Flemming Bamse Jørgensen, havde klippet snoren over. For Kræftens Bekæmpelse var det en ny måde at skaffe indtægter til sagen på.
Men ideen var ikke ny. På dette tidspunkt drev flere andre danske foreninger genbrugsbutikker. Men Kræftens Bekæmpelse gik til opgaven på en ny og anderledes måde, inspireret af den engelske kræftforening.
- Genbrug havde på dette tidspunkt ikke det bedste ry. Det var for folk, som ikke havde penge til andet. Udvalget var heller ikke noget at skrive hjem om, og det meste tøj var både slidt og beskidt. Det ville vi ændre på. Fra starten blev ideen, at vi skulle sælge kvalitetsgenbrug. Vi vaskede alt tøj og reparerede tøj og møbler, før det blev sat frem i butikken, fortæller Tune Friis, projektleder i Kræftens Bekæmpelse Genbrug.
Tune blev ansat i 1990 til at løse opgaven med at formulere oplægget til butikkerne og sætte dem i søen.
Flemming Bamse Jørgensen var en af de lokale kendisser, der klippede snoren over til åbningen i Aarhus.
"Vores genbrugsfrivillige er et særligt folk. De er så dedikerede til sagen."
Øverst: 80-årige Tove Outzen er butiksfrivillig i Horsens. Nederst: 92-årige Jenny Rasmussen er butiksfrivillig i Randers. De har begge arbejdet for kræftsagen siden 1991.
Kræftens Bekæmpelse ville ikke kunne drive genbrugsbutikker uden frivillige kræfter. Det er de frivillige, der tager imod varer, sorterer dem, prismærker dem og betjener kunderne. Det er frivillige, der syr stofposer ud af gamle duge, og frivillige der reparer defekte varer. Der er omkring 1000 frivillige i alt i de 15 butikker. Og i hver af de fire første butikker, som i år kan fejre 30 års jubilæum, er der frivillige, som har været med fra starten. I 30 år har de mødt op og passet faste ugentlige vagter i butikkerne. I alt har der været omkring 5000 frivillige i de 15 butikker igennem årerne.
- Vores genbrugsfrivillige er et særligt folk. De er så dedikerede til sagen. Det bliver for de fleste en livsstil og et fast holdepunkt, som de helst ikke vil undvære. De har et sammenhold ud over det sædvanlige. Vores frivillige i butikkerne er gennemsnitligt de frivillige, som holder ved i længst tid. Det er meget imponerende, fortæller Tune Friis.
En af dem er 89-årige Karen Thomsen. Da Karen besluttede sig for at blive frivillig i Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Aarhus, anede hun ikke hvilket givende fællesskab, hun var på vej ind i. Men det erfarede hun ret hurtigt. Foruden den gode sag, er sammenholdet i butikken faktisk en af årsagerne til, at hun i år kan fejre 25 års jubilæum.
"På de 30 år har butikkerne solgt varer for omkring 425 mio."
På de 30 år har butikkerne solgt varer for omkring 425 mio. kr. Det er penge, som Kræftens Bekæmpelse har brugt til forskning, patientstøtte og forebyggelse. Netop de ting, som er hovedårsagen til, at de frivillige melder sig til.
Butikkerne kunne ikke drives uden danskernes bidrag. At aflevere sine brugte møbler, tøj og ting – eller at testamentere sit dødsbo til Kræftens Bekæmpelse er en anden måde at støtte sagen på. Samtidig er man med til at sikre, at vi bruger jordens ressourcer fornuftigt. Det er win win for alle parter.
Hvad fremtiden byder på, kan ingen forudsige. Men Kræftens Bekæmpelse har planer om at åbne nye butikker i de kommende år og prøve kræfter med nye koncepter som pop up butikker. Og de frivillige? De har ingen planer om at stoppe foreløbig.
Har du lyst til at være med? Læs mere her:
På billedet: Arkivfotos fra butiksåbningerne i Horsens, Herning og Aarhus.
Denne artikel er oprindelig bragt i vores medlemsblad 'Tæt på kræft'.
Bladet udkommer tre gange om året og sendes via email til alle medlemmer, der ønsker at modtage det.
Din støtte er vigtig. Kun tre procent af Kræftens Bekæmpelses indtægter stammer fra det offentlige. Så vi har brug for støtte fra dig og andre, der vælger at bakke op om kræftsagen og derved er med til at sikre, at færre får kræft, at flest muligt overlever kræft, og at mennesker ramt af kræft får et godt liv med eller efter kræft.